angelanaarsantiago.reismee.nl

Dag 5 Drachten - Stadskanaal

De weergoden waren me weer goed gezind vandaag. Gisteren toch nog aardig verbrand en vandaag een fijne grijze dag. Op een paar kleine spettertjes na wel droog, een prima temperatuur en de wind grotendeels in de zij en rug.

Ik was iets van de route afgeweken om in Drachten te overnachten. Het terugvinden van de route ging wonderbaarlijk snel. Ik was zo de snelwegen gepasseerd en kon na Ureterp de route weer oppakken. Na een aantal dagen polderlandschap was het fijn af en toe in het bos te verdwijnen. Kleine dorpjes afgewisseld met prachtige natuurgebieden, het was weer genieten. De route liep niet door Groningen, maar er vlak onder langs. Aangezien ik deze stad vorig jaar al bekeken had, heb ik de route maar gevolgd. Veel bospaadjes en volop genieten, ik kwam zelfs nog pal langs een hunebed.

In de wereldplaats Anloo even aangelegd en daar wisten ze me heel wat over de historie van het plaatsje te vertellen. In de 11e eeuw gingen de mensen liever naar een hunebed dan naar de kerk. Dit wist men op te lossen door een steen van het hunebed te gebruiken als fundament voor de kerktoren. Je moet er wat voor over hebben om je kerk gevuld te krijgen.

Veel fietsers vandaag onderweg, het bleek dat hier de fiets4daagse bezig is. Aangezien ik niet hoefde te stempelen, heb ik het maar bij foto’s maken gehouden. Ik denk niet dat ik in de doelgroep val, ik heb geen elektrische fiets en ben duidelijk 30 jaar te jong.

Mijn eindpunt voor vandaag is Stadskanaal. Op het eerste gezicht een heel moderne plaats, maar met een prima hotel en garage voor mijn fietske.

Dag 4 Oudemirdum - Drachten

Wat een verschil met gisteren. Heerlijk weer, volop zon en een heerlijke temperatuur. Het eerste stuk nog wel wind op de neus, maar de tweede helft van de route zelfs wind in de rug. Gelukkig was mijn kleding vanmorgen weer droog, mijn schoenen had ik nat maar weer aangetrokken. Eerst het IJsselmeer opgezocht, daar had ik gisteren nog niks van meegekregen. Heerlijk dijkje op dijkje af en genieten van het zonnetje. De eerste noemenswaardige plaats was Stavoren, echt prachtig. Uiteraard was ik er al voor negenen en ben na een paar fotokes gemaakt te hebben weer op mijn fietske gestapt.

Hindeloopen was de volgende plaats waar het zo vroeg al belachelijk druk was. Minstens 3 bussen vol toeristen waren onder leiding van verschillende gidsen losgelaten in de kleine straatjes. Er was bijna geen doorkomen aan. Wel leuk om te zien hoeveel verschillende nationaliteiten interesse hebben in haring. Veel boerenland vandaag en kleine plaatsjes die zich uitgestrekt hebben langs een watertje. Op het water was het drukker dan op het fietspad.Voor Bolsward haalde ik een fietsend stel in, daarna passeerde zij mij weer en zo ging het nog een aantal keer. Ze hadden een weekje vakantie en brachten deze al fietsend in Friesland door. Waren ze helemaal verdwaald. Ik heb ze de tip gegeven niet naar Dokum te gaan, daar hebben ze nog eens die Bonifatius vermoord. Ze waren van mening dat er met twee waren en het er wel op konden wagen.

Met de wind in de rug Sneek binnen gefietst en uiteraard het nodige bekeken. Daarna een rondje om het Sneekermeer en door de weilanden over kleine smalle paadjes richting Drachten. Hier heb ik me alvast geïnstalleerd in een heerlijk hotel.

Dag 3 Veessen - Oudemirdum

Gisteravond was het weer baggerslecht, de regen kwam met bakken uit de hemel. Gaf niks, ik had een leuk adresje en meer dan voldoende de kletsen. Het ontbijt was standaard vanaf half negen, voor mij is dat halverwege de dag. Als ik echt vroeg wou ontbijten, mocht ik ook om kwart voor zes aanschuiven bij de werklui. Die keus was snel gemaakt, dan ben ik lekker op tijd vertrokken. Ik had veel kilometers voor de boeg en heel veel wind op de neus.

Het weer was vandaag wat minder. In de loop van de ochtend begon het te regenen en regelmatig passeerde stevige buien. Ik denk eraan om mijn douche thuis te vervangen door zo’n bui. Eerst naar Hattem en daar ben ik iets van de route afgeweken. Het te nemen pontje begon pas om 10 uur. Een prima tijd voor knooppuntenfietsers, maar voor mij erg laat. Dus dwars door Hattem en langs de spoorbrug de IJssel over. De brug bij Kampen was al snel in zicht, met een aantal bochten in de IJssel leek het dichterbij dan de realiteit leerde.

Daarna op naar Genemuiden. Een leuk plaatsje en het pontje lag al op me te wachten. Dat bracht me snel naar de overkant waar de route door het natuurgebied de Wieden ging. Even aangelegd bij het informatiecentrum, maar de vrijwilligers waren zo druk met elkaar dat ik weer snel vertrokken ben. In Blokzijl een rondje gemaakt en bij de plaatselijke supermarkt een broodje gescoord. Het noorden werkt toch iets anders dan het Bourgondische Brabant.

Vanaf hier was het echt iedere kilometer veroveren. Heel veel regen en windkracht storm op de neus. Door en door nat heb ik Lemmer bereikt en een extra stop gehouden om wat op te warmen. Ik was duidelijk niet de enige fietser met dat idee. Onderweg nog veel vakantiefietsers tegengekomen en overal maar grapjes gemaakt over het weer. In de wereldstad Oudmirdum heb ik een kamertje weten te bemachtigen in het centrum op de Brink. Even heerlijk bijkomen en zorgen dat alles weer droog wordt. Men wist mij al wel te vertellen dat het morgen prachtig weer wordt.

Dag 2 Lent - Veessen

Vandaag had ik heeeeel veeeel mazzel met het weer. Droog vertrokken en volgens Buienradar zou het de eerste paar uur wel door blijven. Na een paar uur wist Buienradar dat het nog steeds een paar uur droog zou blijven en zo ben ik ongemerkt geheel droog en zonnig op de plaats van bestemming aangekomen. Ik had de hotelkamerdeur nog niet dicht, of het onweer brak los.

Eerst een klein stukje met het forenzen-verkeer richting Nijmegen gefietst en langs de Waal een dijkje richting het oosten gepakt. Het vlotte allemaal goed en zelfs het pondje in Doornenburg lag al op me te wachten. De Waal heb ik ingeruild voor de IJssel, maar dit fietst ook prachtig. Een grijze lucht maar droog en het zonnetje probeert zelfs door te breken. In Doesburg ben ik even gestopt om een paar foto’s te maken. Er rijdt daar zelfs een planten weer – een oude Duitse brandweerwagen die nu gebruikt wordt om de prachtige bloemen water te geven. Ik wou van een afstandje alleen een foto maken, maar die vlieger ging niet op. Het werd een heel gesprek en het kostte aardig wat moeite om weer op te stappen.

De volgende stop was Bronkhorst, de kleinste stad van Nederland. Ik kende de Gouden Leeuw al en daar hadden ze al een beetje op me gerekend. Daarna nog even de Grand-Tour waardoor ik bij een winkeltje binnen belandde en aardig heb zitten kletsen. Het bleek dat de vriendelijke dame daar nadat ze met pensioen was gegaan (ruim 10 jaar geleden) ook naar Santiago was gefietst. Veel tijd had ik niet, want ik had beloofd ook even aan te waaien bij mijn zus Judith. De ontvangst van vooral Bliksem (de hond) was overweldigend. Eigenlijk ben ik doodsbang voor hem, maar dat weerhoudt hem niet om toch te proberen op schoot te springen.

De rest van de route was gemakkelijk te vinden, ik volgde de dijk langs de IJssel in noordelijke richting tot ik op de plaats van bestemming was. Dit hotel is tevens voorzien van een leuk uitziend restaurant – ik blijf de rest van de dag hier.

Dag 1 Eindhoven - Lent

Buienradar voorspelde een redelijke dag, veel wind en wat buien. Vanmorgen was het nog maar 14 graden, dus voor alle zekerheid wel een jas aangetrokken. Ik ben misschien wat optimistisch ingesteld, maar voordat ik Eindhoven uit was zat de jas al in de tas en had ik de zonnebril op mijn neus. De transportkeuze naar het begin van de route was makkelijk – op de fiets natuurlijk. Vandaar dat ik eerst naar het station in Zaltbommel ben gefietst en daar de route heb opgepakt. 

De hele dag de wind een beetje in de zij en in de rug. In Zaltbommel de brug over en vanaf daar over dijkjes langs de Waal. Ik dacht in Tiel even aan te leggen, maar daar was alles (nog) gesloten. Het pondje was zo gevonden en daar wisten ze me te vertellen dat net aan de overkant van de Waal, in Wamel, een eetgelegenheid zat. Kijk, dat is informatie waar je wat aan hebt. De wind was flink aangetrokken zodat het een tochtje over de woelige baren leek. 

Ik had een beetje haast, want een flinke bui zat me op de hielen. Bij Druten haalde hij in en werd ik flink nat gespetterd. Geeft niks, ik fiets gewoon door. Maar toen ik een bordje “theetuin” zag staan, ben ik daar toch maar even op af gegaan. Hele vriendelijke mensen waar ik binnen mocht genieten van een pot heerlijke groene thee. Daarna fietste het toch wat fijner. Nog een klein stukje aan de zuidkant van de Waal en bij Ewijk de brug over. Nu eens niet over de snelweg, maar het fietspad er naast. 

Het laatste stukje ging over de Oosterhoutse dijk, een kleine deja vu. Dat is precies de route van de 4daagse dinsdag. Alleen waren er nu maar heel weinig wandelaars. Het hotel in Lent is perfect en ik zit zo dichtbij Nijmegen dat ik daar straks maar eens een hapje ga eten.

Hanzefietsroute

Het is zomer, de vakanties komen er aan en wat zal ik dan eens gaan doen? Als troste eigenaar van 2 fietskes is de keuze niet zo moeilijk. Mijn nieuwe Sensa mocht mee op pelgrimstocht naar Santiago, dan is het zeer waarschijnlijk dat er nog een fietstochtje gepland wordt voor mijn oude en trouwe Victoria. Europafietsers heeft een hele mooie kaart van Europa met daarin alle uitgegeven routes getekend. Zo af en toe haal ik deze kaart tevoorschijn en verheug me op een nieuw avontuur. Uiteraard iets met oude zuten mooie natuur. Deze keer blijf ik iets dichter bij huis.

Over een paar weken fiets ik een deel van de Hanzefietsroute. Van Zaltbommel naar Berlijn via de noordkant. 1800 km genieten van oude Hanzesteden en prachtige natuurgebieden, ik kan niet wachten. De tocht begint op bekend terrein – ik ben al vaker door Zaltbommel gefietst. De route volgt veelal de watertjes en ik zal mijn eerste dag dan ook in Lent (vlak bij de Waalbrug van Nijmegen) eindigen. Op de tweede dag fiets ik zo ongeveer bij mijn zus langs, dus zal ik daar een koffiestop houden.

Mijn Victoria is momenteel in de handen van de zeer capabele fietsenmaker en wordt nog eens lekker verwend. Vorige week heb ik nog kaarsjes opgestoken in Kevelaer, dus niets staat een voorspoedige tocht nog in de weg. Nog een paar weekjes wachten ….

Dag 15: Santiago de Compostela

Gisteravond gezellig met pa bij gekletst en lekker gegeten in het Galjoen. Vanmorgen zijn we bijtijds op pad gegaan, het is een zeer drukweekend in Santiago. Maandag is het de dag van de arbeid en hier heeft iedereen een lang weekend vrij. Alle hotelkamers zijn bezet. De kathedraal was zo gevonden en van alle kanten bekeken, gefotografeerd en de benodigde kaarsjes aangestoken. Vanuit de kathedraal is het mogelijk zo het museo catedral de Santiago in te lopen. Dat is echt een aanrader. In de eerste kamer bevind je jeal tussen koninklijkheden, doden dat dan weer wel. Een prachtig gebouw grenzend aan de kathedraal met een bibliotheek, oude beelden en tapijten. Een leuke bijkomstigheid is dat je vanaf de derde etage naar buiten kan. Je komt aan de voorkant van de kathedraal en kijkt uit over het plein. Wat een uitzicht.

Daarna uiteraard koffie om wat bij te komen en tijd om de benodigde souvenirs in te slaan. Het is gelukt, ik ben trotse eigenaar van een rozenkrans. Terug naar de kathedraal om een goede plaats te bemachtigen voor de pelgrimsmis. Ruim op tijd resulteerde vandaag in uitstekende plaatsen. We hadden eerste rangs uitzicht op het hele gebeuren en het bleek ook nog eens een bijzondere mis te zijn. Er kwam een compleet koor binnen en een hele gardepastoors. Het bleek dat 1 van de priesters tot bisschop was benoemd en dit werd officieel ondertekend. Dit kon maar 1 ding betekenen: het wierrookvat zou slingeren. Ook hier hadden we prachtig uitzicht op, we hadden zelfs de nijging te bukken.

Uiteraard hebben we ook een bezoekje aan het pelgrimskantoor en de huiskamer van de lage landen gebracht. Nu even met de beentjes omhoog en bijkomen van al we gezien hebben.

Dag 14: Lalin – Santiago de Compostela

Gisteren nog een rondje Lalin gedaan, er is een mooi centraal plein met een leuke kerk. Tegen etenstijd aan de Nederlandse klok had ik wel trek in iets lekkers. Normaliter dineert men hier vanaf 9 uur, maar dan lig ik ongeveer al op 1 oor. Ik ga het eerste het beste barretje in en vraag of het mogelijk is iets te eten. Ze hadden alleen broodjes. Of ik misschien warm eten bedoelde – uiteraard. Nou wisten ze me te vertellen dat er een pizzeria in het plaatsje zit. Met een korte beschrijving was dat zo gevonden. Daar kon ik lekker warm eten op Nederlandse tijd, daar was ik zo aan toe.

Vanmorgen zou jet ontbijt rond zevenen zijn. Spaanse zevenen natuurlijk, dat betekent dat er 7.23 iemand aankomt om de boel te openen. Wel mocht ik kiezen uit net vers binnengebrachte croissants en banketbakkersheerlijkheden. Daarna op de pendalen. Het eerste stuk vlotte goed en het was ook niet zo koud als gisteren. De kathedraal roept al van verre. Toch maar een paar keer gestopt om de benodigde stempels te verzamelen zodat ik verzekerd zou zijn van een Compostelaat. Even na 12 uur fietste ik dan het plein voor de kathedraal op. Wat een drukte in Santiago, je kan over de koppen lopen. Hele groepen staan te wachten op hun gids (of de gidsen op hun groepen, dat kan natuurlijk ook). 

Na het maken van de benodigde foto’s was het even zoeken naar het pelgrimsbureau. Ik wist dat deze verplaatst was, maar het staat nergens aangegeven. Een vriendelijke man wist wat ik zocht en liep een stukje met me mee om me de juiste weg te wijzen. Daar aangekomen was het al een drukte van belang. 1 uur wachttijd. Geeft niks, lekker kletsen met de pelgrims om me heen is altijd een goed tijdverdrijf. Tijdens het wachten kwam men al van de huiskamer van de lage landen vragen of er Nederlanders zijn – de koffie stond al klaar. Uiteraard heb ik daar dankbaar gebruik van gemaakt. Bleek dat ik de eerste Nederlandse solo fietser (en vrouw) ben die dit jaar Santiago heeft gehaald. 

Vervolgens heb ik het hotel opgezocht en mijn fiets daar inde garage ingeleverd. Deze wordt binnenkort keurig door de firma Soetens thuis afgeleverd. Iets later dan gebruikelijk, maar met compostelaat en een heerlijk gevoel schrijf ik dit stukje. Over een uurtje is pa ook in Santiago en kunnen we nog een paar daagjes samen genieten.